Wednesday 29. May 2024

Spitfire 67 år etter

1334515781_spitfPå BBc ble det i dag 14. april 2012 fortalt en fascinerende historie om denne maskinen som nå er et verdenskjent ikon. I 1945 var de allierte på fremmarsj i den fjerne øste. De mektige keiserlige styrker hadde mer eller mindre knekket ryggen, så det var bare et tidsspørsmål før seieren over Japan var et faktum.

I Burma, som nå heter Myanmar, var det de britiske styrkene som kjempet en innbitt kamp for å drive japanerne tilbake. Store resurser ble fraktet til fronten fra moderlandet, og blant dise forsyneingene var det fly av flere slag.

En avdeling av RAF mottok bl. a. 20 Spitfire jagerfly som skulle settes inn på dette avsnittet av kampsonen. De kom i svære kasser, og skulle monteres på stedet. Imidlertid satte japanerne inn en kraftig motoffensiv som tvang britene til å trekke seg tilbake, så det ble ikke tid til å montere flyene. For at de ikke skulle falle i fiendens hender, ble de gravd ned og skjult.

Disse 20 Spitfirene ble aldri gravd opp igjen, og historien ble etter hvert mer vag, men ikke helt glemt. De fleste antok at dette var et rykte som hadde blitt til denne beretningen, da en forsker grep fatt i historien. Han klarte etter mye arbeid å finne øyenvitner og dokumentasjon for at dette virkelig hadde funnet sted, og med sitt team tok han først kontakt med britiske myndigheter. Her fant han velvilje, og han fortsatte med myndighetene i Myanmar. Også de viste interesse og ga teamet innreisetillatelse, og lov til å søke etter de nedgravde kassene.

I skrivende stund, mener forskerne at kassene er lokalisert, og i England er det satt i gang trening av mekanikere til å restaurere de 20 Spitfirene til flygende status, og piloter til å fly dem når restaureringsarbeidet er fullført om noen år.